Andreas kruizen

 

Welkom op deze site

Charlie van der Veer
(auteur / fotograaf)

 

 

 

 

 

 

 

 Terug naar homepage

 Welkom bij allesoveramsterdammertjes!

Leuk dat je komt kijken op deze website. Het betekent dat je dezelfde tic hebt als ik; je hebt wat met Amsterdammertjes! Nou ja, tic, dat valt ook wel weer mee. Maar ja, je bent zelf Amsterdammertje, geboren en getogen in de stad waar je als straatschoffie haasje-over sprong over je ijzeren naamgenootjes. En dan voel je toch iets bij die paaltjes zonder dat je precies kunt vertellen wat dat dan is. Amsterdammertjes zijn gewoon Amsterdam; dat zal het wel zijn. En Amsterdam is net een soort virus dat zich nestelt in je lijf en er nooit meer uit verdwijnt.

Amsterdammertjes horen bij Amsterdam, net als de grachten, de Westertoren en de Wallen. Ze zijn deel van het historisch erfgoed van de stad en het is te hopen dat ook de politici zich bijtijds realiseren dat die paaltjes onlosmakelijk met de geschiedenis van Amsterdam verbonden zijn en dat dit symbool van de stad niet uit het straatbeeld mag verdwijnen.

Maar wat bezielt iemand nu om een site over Amsterdammertjes op te zetten? Wat valt er dan in vredesnaam over die saaie bruine en witte paaltjes te vertellen?

Er is één belangrijke reden om Amsterdammertjes eens in de schijnwerpers te zetten en die is dat er in geen enkele bibliotheek of boekhandel een boek over Amsterdammertjes te vinden is. Er zijn een paar boekjes waarin wel iets over Amsterdammertjes wordt geschreven, maar boeken waarin de hoofdrol voor Amsterdammertjes is weggelegd, heb ik in ieder geval nooit kunnen vinden. Zelfs het Gemeente Archief (nu het Stadsarchief) en het Amsterdams Historisch Museum (Amsterdam Museum) hebben niets op de plank liggen. De Materiaaldienst van het voormalige Amsterdam Beheer is de enige die ooit serieus onderzoek liet doen naar de Amsterdammertjes die deze dienst in de hele stad plaatst.


volgende pagina >>>

Charlie in de 80's
Meer over Charlie van der Veer >>>