Wat is het verhaal achter de Amsterdammertjes?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

Het verhaal achter het ontstaan van het Amsterdammertje

Amsterdammertjes…..
Nadere toelichting overbodig, want wie kent het Amsterdammertje nu niet? Of misschien moet ik toch zeggen “wie kènt het Amsterdammertje nu echt?” Wat weet de gemiddelde oude of nieuwe Amsterdammer, of die binnen- of buitenlandse toerist méér van dat paaltje dan dat het behoorlijk in de weg kan staan, verdomde pijn doet als je er over struikelt en prachtige deuken in je auto oplevert? Weinig, ben ik bang en daarom op deze site het levensverhaal van het Amsterdammertje. Een laatste kans voor een wat diepere kennismaking, want het levensverhaal dreigt over niet al te lange tijd tot een einde te komen. Steeds meer Amsterdammertjes verdwijnen uit het stadsbeeld en als er niets gebeurt, zal dit Amsterdams cultuurhistorisch erfgoed voorgoed verdwijnen. Amsterdam zonder Amsterdammertjes ….. wie kan zich daar wat bij voorstellen?

Amsterdammertjes…..
Iedere dag word je er mee geconfronteerd en toch loop je er langs zonder ze echt te zien, totdat je er je nek weer een keer over breekt. Voor de één betekenen ze een permanente bron van ergernis, voor de ander vormen ze een stukje veiligheid in de jungle van het verkeer in de Amsterdamse binnenstad. Voor menig bewoner zijn ze een kleine, maar onverschrokken bondgenoot in de strijd tegen de steeds brutaler oprukkende automobilisten die het liefst met hun voorbumper tegen de brievenbus aan parkeren. Voor veel naar de buitengebieden geëmigreerde Amsterdam-mers zijn ze een dankbaar aandenken aan hun tijd als Amsterdammer en zij koesteren hun eigen -al dan niet legaal veroverde- paaltje in hun Almeerse achtertuin of Hoornse doorzonkamer. Zoveel mensen, zoveel zinnen en iedere Amsterdammer heeft wel zo zijn of haar eigen mening over de stalen stadsgenootjes die kan variëren van vervloeken tot verzamelen. Daartussen ligt een wereld, de wereld van het Amsterdammertje.
Een etalageraam van een antiek & curiosawinkeltje aan de Reguliersgracht op de hoek van de Utrechtsedwarsstraat. Let op de houten ornamenten (hoekbalk) in de gevel.
volgende pagina >>>
Andreas kruizen