Andreas kruizen

 

Hoe en waar worden
Amsterdammertjes
gefabriceerd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
Onderhoud
Kopen en plaatsen van Amsterdammertjes is één ding, de paaltjes vervolgens onderhouden is een heel andere zaak. Door de enorme vlucht die de Amsterdammertjes in de stad namen, was er nauwelijks, zeg maar geen, budget voor onderhoud. Het voornaamste onderhoud bestond uit het vervangen van de platgereden paaltjes. Amsterdammertjes die het verkeersgeweld overleven, worden uiteindelijk wel geveld door het gebrek aan onderhoud. Wat dat betreft brengt het Nieuwe Grachten Profiel verlichting, want waar geen Amsterdammertjes meer staan, hoef je ze ook niet meer te onderhouden.

Toch is het gek. De Gemeente Amsterdam heeft jarenlang zijn uiterste best gedaan om de positie van historisch beschermd stadsgezicht op de lijst van Unesco in te ruilen voor de status van wereldarfgoed. Dat is in 2010 gelukt. Amsterdammertjes maken een onlosmakelijk deel uit van de historische binnenstad, maken dus deel uit van het werelderfgoed en toch worden ze overal rigoureus weggehaald. Ze hoeven natuurlijk niet in de krankzinnige hoeveelheden te blijven staan als op hun hoogtepunt rond de eeuwwisseling, maar het valt goed te verdedigen dat ze blijven op de plaatsen waar vroeger ook de gietijzeren palen stonden. Het mooiste zou vanzelfsprekend zijn als dat ook weer gietijzeren exemplaren zouden worden. Wat zou Unesco blij zijn!
doorgeroest op Zwanenburgwal
afvallige kruisjes
roestend paaltje
lossekruisjes
krantenartikel over Unesco
Zo maar wat voorbeelden van wat gebrek aan onderhoud kan doen. Foto 1 heb ik genomen op de Zwanenburgwal tussen Raamgracht en Staalstraat waar een hele rij van zulke aangetast paaltjes stond (eind 2013 kreeg Zwanenburgwal het nieuwe grachtenprofiel). Op foto 2 zie je hetzelfde paaltje als op de vorige pagina, maar dan 20 jaar later. De opgelaste kruisjes liggen er af; de achilleshiel van de Erdi-paaltjes. Op de laatste foto het krantenbericht uit Het Parool van 21 juni 2010 over de grachtengordel die werelderfgoed wordt. Klik hier voor een leesbare afbeelding.
=terug naar menu=