Andreas kruizen

 

Hoe en waar worden
Amsterdammertjes
gefabriceerd?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
Productieproces Amsterdammertjes bij VCP Streetcare BV

In 2006 bezocht ik VCP Streetcare, de verzelfstandigde vestiging van Nederland Haarlem BV in Zelhem, Gelderland, Daar maakte ik een fotoreportage van alle stappen in het productieproces van staalplaat tot Amsterdammertje. Het was verrassend te zien hoeveel werkzaamheden nog handmatig werden verricht. De paaltjes waren voor een groot deel toch nog een echt ambachtelijk product. Niet alleen omdat er nog veel handwerk aan de Amsterdammertjes zat, maar ook omdat de mannen die al jaren de Amsterdammertjes maakten, een groot aandeel hadden in de ontwikkeling van de machines die het werk voor hun lichter maakten. Deze kerels waren vergroeid met het bedrijf.

We zijn inmiddels jaren verder en de mechanisatie van de Amsterdammertjesproductie is ook doorontwikkeld. Voor het handwerk van sommige stappen die je in deze reportage ziet, bestaan inmiddels ook machines. Een logische ontwikkeling, want het zijn niet alleen Amsterdammertjes die ze daar maken. Het zijn ook Hagenaartjes, Leidenaartjes, Rijswijkertjes, Roosendalers, Mariniertjes, Domburgertjes en zo kan ik nog wel even doorgaan. Een paar pagina's verderop zie je alle mogelijkheden.

Het begint allemaal met een stapel staalplaat van 4 mm, waaruit stukken zijn gesneden in de vorm van een opengesneden en platgeslagen Amsterdammertje. Die gaan de productielijn in ......
start productielijn
start productielijn
met de vacuumheffer
De start van de productielijn. De in vorm gesneden platen 4 mm staal liggen op een stapel te wachten op transport naar de eerste stap op weg naar Amsterdammertje; de wapenpers. De platen worden opgetild met een soort vacuumzuigmond. Deze "vacuumheffer" transporteert de staalplaat naar de machine die je op de achtergrond ziet. Daar laat de heffer de plaat op de rollen zakken en zorgen de grote wielen voor verder transport.
=terug naar menu=