Andreas kruizen

 

Persoonlijke Paaltjes
Intro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

<<< vorige pagina
naar Vlaggen >>>

Persoonlijke paaltjes

Bruin of wit
Als de gemeente overging tot het plaatsen van Amsterdammertjes was de keuze simpel; bruine paaltjes of witte paaltjes. Niet dat de burger veel te kiezen had overigens, die paaltjes werden gewoon geplaatst. Maar wat gebeurt er als een Amsterdammer iets door zijn strot geduwd krijgt? Dat pikt ie niet en gaat dan op zijn eigen manier tegenstribbelen. Soms betekent dat een luid geschreeuw en soms een stil protest. Voor wat betreft de golven Amsterdammertjes die de stad overspoelden, was dat het laatste; een stil protest. Daarbij moest het ook 'ludiek' zijn. Dat was het tijdgebonden toverwoord, dat inhield dat het protest speels en luchtig moest zijn, in vrolijkheid verpakte ernst.

Eigenwijs, eigengereid
In zijn eigen kleurrijke stad accepteerde een Amsterdammer in het laatste kwart van de vorige eeuw daarom niet de eindeloze rijen van éénkleurige saaiheid en op de meest uiteenlopende manieren voorzagen Amsterdammers de paaltjes van een persoonlijke noot. Op die manier maakten ze het paaltje tenminste tot "hun" Amsterdammertje. Zo deed de Amsterdammer op zijn eigen wijze aan zelfbeschikking en trok een lange neus naar dwingelandij, regelzucht, uniformiteit en massale saaiheid in een tijd waarin Amsterdam niet alleen bruiste van creativiteit, maar ook borrelde van opstandigheid (aanleg metro en de Nieuwmarktrellen, studentenprotesten, Maagdenhuisbezetting, kraakbeweging, "geen woning, geen kroning").

Spontane inspanning
In die eigen signatuur weerspiegelt zich ook het unieke karakter van de individuele Amsterdammer die een paaltje bewerkte. Dat kon variëren van het nonchalent omkeren van een pot verf op de kop van het Amsterdammertje tot complete geschilderde kunstwerkjes of creatieve technische hoogstandjes. Feitelijk is die verpersoonlijking van Amsterdammertjes en de onbegrensde creativiteit van de Amsterdammers de aanleiding voor het maken van deze site en gaat het grootste deel van de site juist daarover. Het mooiste is ongetwijfeld de spontaniteit van alle uitingsvormen én dat zoveel Amsterdammers zich al die moeite getroostten om een Amsterdammertje te bewerken. Het blijft toch altijd een gok hoe lang je plezier van je werk zal hebben. De kans is groot dat 'jouw' paaltje op een kwade dag wordt platgereden of dat de gemeente het paaltje weg haalt. Voor een groot deel staan deze vergankelijke uitingen van de verbondenheid van Amsterdammers met Amsterdammertjes gelukkig vastgelegd op deze website en samen geven alle foto's een kleurrijk tijdsbeeld van Amsterdam in de laatste vijfentwintig jaar van de twintigste eeuw.