Andreas kruizen

 

Kettingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>

Kettingen
Mensen zoeken altijd naar middelen om hun territorium af te zetten, om hun plekje af te bakenen of hun eigendommen te beschermen door anderen te verhinderen in de buurt te komen. Amsterdammertjes bieden daartoe natuurlijk prima mogelijkheden als je tussen twee of meer paaltjes een ketting hangt. De fabriek levert de paaltjes desgewenst al met ketting, maar ook de Amsterdamse werven voorzagen Amsterdammertjes van kettingen. En de Amsterdammers zelf waren vanzelfsprekend ook niet voor één gat te vangen en bedachten zo hun eigen oplossingen.

 

Het emaille herinneringsbord voor het 25-jarig jubileum van de fabriek in Zelhem (toen nog onderdeel van Nederland Haarlem BV).
Op het bord staat de tekst "Elk bereikt doel is het begin van een nieuwe weg" onder twee paaltjes met een ketting daartussen.

 

De fabrieksoplossing voor het kunnen aanbrengen van kettingen aan een Amsterdammertje: twee opgelaste ogen op de kop van het paaltje. De ketting wordt vervolgens met harpjes vast gemaakt.
(Op de foto overigens een paaltje uit de gemeente Winterswijk).

 

Wegneembare palen. Deze palen staan min of meer los op het wegdek. Om te vermijden dat ze bij een aanrijding zouden worden gelanceerd, wordt de paal met een ketting aan de onderzijde verankerd. Uiteraard is deze maat-regel ook effectief tegen lieden die "wegneembaar" op hun eigen manier interpreteren.

 

Op de gemeentewerf aan de Conradstraat (op het voormalig terrein van de Stork-fabrieken) vond ik deze nieuwe palen. Liggend de holle plaatstalen palen en een variant op het thema "wegneembare paal", staand de witte palen met grondplaat Ún voorzien van een ketting.