Andreas kruizen

 

Valentijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

volgende pagina >>>
De Telegraaf 5 februari 2005. De foto is van Richard Mouw.
<<< terug naar menu Kunst
Valentijnsdag 14 februari
Wat is kunst? Sommige kunstenaars maken kunst die je van binnen raakt, andere kunstenmakers maken kunst waarvan je denkt dat je kleine zusje van drie het nog beter kan. Om een lang verhaal kort te maken: kunst is kunst omdat het voor jóu kunst is en omdat het emotie bij je oproept. Daar laten we het maar even bij.
Soms is het kunst als een kunstenaar allerlei zaken "artistiek verantwoord" met elkaar verenigt . Dan heet het een "collage". Er zijn ook mensen die voor hun beroep allerlei zaken bijeen moeten zoeken en die met een grote dosis

creativiteit omvormen tot een nieuw kunstig geheel. Zo'n beroep is bijvoorbeeld dat van etaleur en een klasse apart werkt in Amsterdam bij de Bijenkorf, waar zij dit warenhuis voorzien van kunstig vormgegeven en vaak spraakmakende etalages.

Het is geen kunst die je in musea terug zult vinden. Als je het kunst kan noemen, dan is het in ieder geval zeer vluchtige kunst die al na een paar weken vervliegt en ook nog eens heel anoniem blijft, want een etaleur signeert zijn etalage niet. En af en toe zou dat best eens mogen.

Kijk toch eens naar de etalage die de Bijenkorf in 2005 inrichtte voor Valentijnsdag . Speciaal voor die etalage liet de Bijenkorf zalmroze Amsterdammertjes maken van kunststof met een lampje erin. (Kenners zullen onmiddellijk het Lampedammertje herkennen; hetzelfde kunststof paaltje, maar dan in wit. Je vindt hem terug bij Amsterdammertjes Anders). De etaleur is er in geslaagd met zorgvuldig gekozen attributen een schitterend roze tableau te creëren waar menige voorbijganger voor bleef staan.
Misschien geen Kunst met een grote K, maar het is een hele kunst om een thema zó treffend en aantrekkelijk in beeld te brengen.