Andreas kruizen

 

Amsterdammertjes Parade


 

 

 Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
klik op artikel voor groot PDF-bestand

In het Spiegelkwartier staan heel veel Amsterdammertjes.
Nóg wel tenminste en tot grote vreugde van de ondernemers want voor veel van de kunst- en antiekzaken betekenen de paaltjes een stukje extra veiligheid omdat ze ook als een soort anti-rampalen fungeren. Maar op een kwade dag zullen ze ook hier onvermijdelijk ten prooi vallen aan de stadsdeelse opruimwoede. De ondernemersvereniging Spiegelkwartier omarmde dan ook enthousiast het idee van Eva Ruijter van NLStreets om een kunstproject te wijden aan het toekomstige verscheiden van het Amsterdammertje door kunstenaars een ode aan het Amsterdammertje te laten brengen. De kunststukken zouden vervolgens geveild worden en de helft van de opbrengst zou naar het goede doel gaan.

De organisatie ging voortvarend aan de slag. Het goede doel werd de Stichting Witte Bedjes, die activiteiten organiseert voor zieke en gehandicapte kinderen in Amsterdam en omgeving. Meer dan veertig kunstenaars zegden hun medewerking toe, de kunsthandelaren en antiquairs stelden belangeloos hun etalages ter beschikking, de organisatoren ontwikkelden een speciale website, plaatsten advertenties in de krant, verzorgden uitnodigingen en de rest van het PR-circus. Burgemeester Job Cohen beloofde de Amsterdammertjes Parade officieel te openen en de bekende veilingmeester J. Glerum zou de kunststukken veilen. De Amsterdammertjes in de Spiegelstraat werden ingepakt en maakten daarmee iedere voorbijganger razend nieuwsgierig.
Op 17 en 18 mei moest het gaan gebeuren. Dan lag voor het eerst in het deftige Amsterdamse kunstkwartier de kunst op straat!

Advertentie in Het Parool op 15 maart 2008 (foto: Marco van Hal)
De website van Amsterdammertjes Parade (foto: Vincent van Oss)
=terug naar menu=