Andreas kruizen

 

Amsterdammertjes...
maar dan net even anders!

 

Wel Amsterdammertje, geen paal!

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

Amsterdamse straatschoffies
Wel Amsterdammertje, geen paal!
Het lijkt een vreemde titel, maar als je hoort en ziet wat er in het dagelijks taalgebruik Amsterdammertje heet of wat mensen zo noemen, sla je steil achterover. Amsterdammertjes zijn wel heel erg veelzijdig! Dat varieert van een oud-Amsterdamse uitdrukking als het Amsterdammertje in de kroeg (zie kader) tot ieder rechtopstaand geval dat in de verte wel iets van een paaltje weg heeft. Er is behalve het bekende Amsterdamse paaltje echter maar één ander Amsterdammertje dat zich trots ras-Amsterdammertje mag noemen en dat zijn die kleine straatschoffies waarvoor ze op het Spui het Lieverdje hebben neergezet.
Ciske de Rat is wel het bekendste Amsterdamse schoffie en sinds Danny de Munk in 1984 in de film de rol van Ciske speelde, heeft dat boendertje alle harten in Nederland veroverd. Danny
Aan de toog ...
Als een klant een jonkie bestelt en de kastelein schenkt de fles jonge jenever aan de toog leeg zonder dat het borrelglas vol is (en er hoort een koppie op), dan heeft de klant een Amsterdammertje. Hij mag dan gratis en voor niks het glas leegdrinken -wel in één teug natuurlijk- waarna de kastelein het glas opnieuw volschenkt. Dat glas betaalt de klant weer.
de Munk is altijd Ciske de Rat gebleven en speelt nu in 2009 in de musical Ciske de Rat de vader van zichzelf! Ik had in 1984 de mazzel dat de film Ciske de Rat voor mijn deur werd opgenomen en ik heb heel wat op de set rond gehangen. Ik heb er een paar leuke plaatjes kunnen maken van zo'n stel boefjes dat alle harten liet smelten.
Ciske de Rat met hondje
<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
▲ naar menu Amsterdammertjes Anders
Ciske de Rat