Andreas kruizen

 

Kaarten en boeken

Ansichtkaarten met
Amsterdammertjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

Ansichtkaarten
Door de jaren heen zijn er betrekkelijk veel ansichtkaarten uitgegeven met Amsterdammertjes als afbeelding. De meeste als foto, maar ze zijn er ook als tekening. In 1984 gaf Art Unlimited van mijn foto's een serie van 13 kaarten uit. Ik ontving daarvoor indertijd honderd gulden per foto (€ 45) en 0,01 cent per gedrukte kaart. Sindsdien leef ik stil, dat begrijp je. Nee, maar zonder flauwekul, je bent natuurlijk hartstikke trots als je foto's als kaart in de molens staan.
Pikant detail is dat nummer 4 uit de serie nooit in de winkel is beland. Verzamelaars die sindsdien vertwijfeld op zoek zijn naar de onvindbare nummer 4 kunnen hun zoektocht nu staken. De kaart bestaat niet.
In 2007 was ik op Internet aan het zoeken naar Amsterdammertjes en kwam toen stomtoevallig mijn eigen naam tegen. Die was tot dat moment nooit digitaal gekoppeld geweest aan het onderwerp Amsterdammertjes, dus klikte ik nieuwsgierig op de link. Het bleek een oproep te zijn op een fotografenforum van een Engelsman uit Wales die op zoek was naar kaarten uit mijn serie die hij nog miste. Hij had geluk, ik had nog één set in mijn archief. We hebben afgesproken in een café toen hij een keer in Amsterdam was en inmiddels hangt de hele serie ingelijst in zijn huis.

Bij alle kaarten staan de naam van de fotograaf of artiest en die van de uitgever en het uitgiftejaar vermeld (als deze bekend zijn).
volgende pagina >>>
klik hier voor PDF-bestand
Serie "Amsterdammertjes" nr 1 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Het witkarstation op de Elandsgracht.
De witkar was een electrisch wagen-tje dat bij verschillende oplaad-stations kon worden opgehaald en achtergelaten door abonnees. De witkar was het geesteskind van ex-provo Luud Schimmelpenninck en is helaas nooit verder gekomen dan het experimentele stadium.
Klik op de foto voor een uitgebreid artikel over de laatste witkar.


Serie "Amsterdammertjes" nr 2 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Gietijzeren paal met een soort steun-beren. Dit unieke Amsterdammertje stond vóór de Schoorsteenvegers-steeg, zodat alles wat breder was dan een voetganger of fiets er niet door kon. De Schoorsteenvegers-steeg loopt onder een pand door van de Spuistraat naar de Singel (tussen Paleisstraat en Raamsteeg ter hoogte van nr. 275)
<<< Terug naar menu Kaarten en Boeken