Andreas kruizen

 

Kaarten en boeken

Ansichtkaarten met
Amsterdammertjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
Serie "Amsterdammetjes" nr 8 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Dit paaltje in de bocht op een brug is menigmaal slachtoffer geweest van (vracht)autos die de bocht te kort namen en ligt dan ook al bijna geheel horizontaal. In de Jordaan was het met de krappe bochten schering en inslag dat hele rijen palen plat gingen. Later ging men daarom op hoeken de paaltjes wat meer naar binnen plaatsen, de zgn Jordaanmethode, die het verkeer meer ruimte geeft.

Serie "Amsterdammertjes" nr 9 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Dit geketende Amsterdammertje schijnt indertijd heel populair te zijn geweest in homokringen en bij bondageliefheb-bers. Het Amsterdammertje kan er niets aan doen, maar zijn vorm roept toch iedere keer weer associaties op bij mensen. "A dirty mind is a joy forever" zeggen de Engelsen dan. In ieder geval lokt die suggestieve vorm vaak hilarische reacties op, die ook op deze site zijn opgenomen.

Serie "Amsterdammertjes" nr 10 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Als eenvoud het kenmerk is van het ware, dan is dit Amsterdammertje de ware. Het paaltje stond ergens in de Leidsebuurt.
Serie "Amsterdammertjes" nr 11 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Dit is één van de eerste Amsterdam-mertjes die echt kunstig werd beschilderd. Deze schilder is duidelijk ge´nspireerd geweest door Karel Appel. Het paaltje is een deel van een 'drieluik', drie paaltjes die in dezelfde stijl beschilderd waren. Ze stonden op de Nieuwe Achtergracht, vlak bij de Roetersstraat. Eén van de paaltjes figureerde ook in een reclame-campagne van het Nieuws van de Dag.