Andreas kruizen

 

Kaarten en boeken

Ansichtkaarten met
Amsterdammertjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>
Serie "Amsterdammertjes" nr. 12 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Ziehier het trieste einde van veel door Amsterdammers beschilderde Amster-dammertjes. Deze verzameling van verloren straatopleukers vond ik op de gemeentewerf aan de Dijksgracht. In het straatbeeld zorgden ze ervoor dat je hart een klein vreugdesprongetje maakte. Zoals ze er hier bij liggen verleiden ze slechts tot een trieste glimlach in de wetenschap dat ze de straat niet meer terug zullen zien.
Titel: Amsterdammertje (1982)
Michael Eisenblätter
uitgever: Art Unlimited

En van de eerste kaarten met een Amsterdammertje, een absolute hit in homoland door de gay herkenbaarheid in kleding en de zakdoek die een bepaalde code uitdraagt.
Afhankelijk van uit welke kont-

zak de zakdoek wappert, zou dat een boodschap "ik ben actief" of "ik ben passief" uitdragen naar degenen die deze codes ook kennen. De sugges-tieve pose, zittend op de kop van een paal, zal ongetwijfeld het meest hebben bijgedragen aan de populariteit van deze kaart.

Titel: Geel Amsterdammertje (1983)
Michael Eisenblätter
uitgever: Art Unlimited

Ook Michael Eisenblätter zag het foto-genieke van het paaltje vóór de Schoor-steenvegerssteeg. Als je kijkt naar de beschadigingen op het paaltje, moeten hij en ik onze foto's zo'n beetje in dezelfde tijd gemaakt hebben (zie kaart nummer 2 uit mijn serie "Amsterdam-mertjes").

Serie "Amsterdammertjes" nr. 13 (1984)
Charlie van der Veer / Art Unlimited

Er was eens een Amsterdammer die z trots was op zijn stad dat hij een aantal paaltjes beschilderde met hetzelfde thema; het stadswapenschild. Voor ieder paaltje koos hij (of zij?) een andere kleur voor de ondergrond. Op de ansichtkaart links liggen nog twee gesneuvelde palen van dezelfde straatdecorateur.