Andreas kruizen

 

Kaarten en boeken

Boeken met
Amsterdammertjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Terug naar homepage

<<< vorige pagina
volgende pagina >>>

Boeken
Amsterdammertjes zijn al meer dan een eeuw oud en zijn een symbool van de stad. Dan zou je denken dat er in de loop van die tijd wel het een en ander over die staaltjes stadsmeubilair is geschreven. Tot mijn verbazing heb ik nauwelijks iets kunnen vinden. In de bibliotheek welgeteld één boekje getiteld Amsterdammertjes (1974). Het werd uitgegeven ter gelegenheid van het 240-jarig bestaan van de Stadsdrukkerij en gaat over de bijnamen van Amsterdamse objecten. Bij het Gemeentearchief en het Amsterdams Historisch Museum heb ik vergeefs gezocht. In de reguliere boekhandel is al helemaal niets. Slechts in twee andere gemeentelijke uitgaven heb ik iets over Amsterdammertjes terug gevonden.

De eerste is het 700 Centen Boek. De Gemeentegiro gaf dit -in zwart-wit uitgevoerde- kijkboek vol foto's van echt typische Amsterdamse dingen in 1975 uit ter gelegenheid van het 700-jarig bestaan van de stad. Daarin staat een hele pagina met kleine fotootjes van Amsterdammertjes (maar bijvoorbeeld ook een pagina vol fotootjes van hondendrollen en van putdeksels, brievenbussen, glazenwasserskarren, lantaarns, enz, enz.) Het boek kostte indertijd ... 700 centen, ofwel zeven gulden.

De andere gemeentelijke uitgave is Plan Amsterdam, een maandblad van de Dienst Ruimtelijke Ordening uit november 1995. Dit elfde nummer van de eerste jaargang is geheel gewijd aan het Amsterdammertje en is geschreven door Anneke van der Stoel. Zij werkt sinds 1989 bij het Coördinatiebureau Straatmeubilair van dRO en doet onder meer onderzoek voor documentatie. Deze editie van Plan Amsterdam vertelt de geschiedenis en allerlei andere wetenswaardigheden over Amsterdammertjes en de 14 pagina's bevatten ook veel leuke foto's van de paaltjes in het straatbeeld en van historisch Amsterdam.

klik hier voor PDF-bestand
Amsterdammertjes, Piet Zimmerman, 1974, gebonden, 14x21 cm
700 Centen boek, Jos Houweling, 1975, softcover, 21x29,5 cm
Plan Amsterdam, jaargang 1, nummer 11 (opengevouwen)
Anneke vd Stoel, 1995, 20x27 cm. Klik voor PDF op foto.