Amsterdammertjes
tot in de dood

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug naar homepage

klik hier voor PDF-bestand
terug naar Amsterdammertje tot in de dood >>>
<<< vorige pagina

Bermmonument
In februari 2002 verongelukte in de Dapperstraat het kleine, nog maar net vier jaar oude Amsterdammertje Miguel. Zijn nabestaanden maakten een gedenkmonumentje op de plaats van het ongeval, waar nu vier Amsterdammertjes over het kleine Amsterdammertje waken.

Het raadslid Ruud Schulten van de Burger Partij Amersfoort schreef in september 2004 op zijn weblog een stuk over dit "berm"monumentje en looft de gemeente Amsterdam en Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer voor de ruime beleidsregels voor het aanleggen van een gedenkteken voor een verkeersslachtoffer in de stad. In Amersfoort is daarvoor slechts een ruimte van 30x30 cm (één stoeptegel) toegestaan. Het raadslid zag graag dat Amersfoort een voorbeeld aan Amsterdam neemt.

Alle foto's op deze pagina zijn afkomstig van de betrokken websites. De fotografen zijn onbekend. Als je op de foto klikt, verschijnt de website in een PDF-formaat. De kwaliteit houdt niet over.

Urn
Voor de Amsterdam-mer die na zijn crematie de as in stijl wil laten bewaren, is er nu een mogelijk-heid daarvoor een urn te laten maken.
Het Amsterdamse be-drijf Turnament kan op bestelling een urn-Amsterdammertje van aardewerk (keramiek) maken. De urn is door de harde glazuurlaag weerbestendig, dus kun je als echt Am-sterdammertje lekker buiten staan.

klik hier voor PDF-bestand
klik hier voor PDF-bestand

Het mysterie van het Vondelparklijk
In het Vondelpark duiken regelmatig geheimzinnige kunstuitingen van onbekende oorsprong op. In december 2006 lag dit kunstwerk opeens tussen de ingangen Emmastraat en Frederikstraat. Het is een betonnen plaat waarin een liggend Amsterdammertje en een heleboel handafdrukken zijn verwerkt. Niemand wist wie het beton daar had gestort en niemand wist ook wat het voor moest stellen. Dat liet natuurlijk alle ruimte voor speculaties en al snel ging de mare dat er hier een lijk begraven zou liggen. Ook de Vrienden van het Vondelpark maakten daarvan gewag op hun website en daarna duurde het niet lang meer voor Stadsdeel Oud Zuid besloot het kunstwerk te verwijderen. In februari 2007 is het monumentje (?) weinig subtiel met een shovel weggehaald. Maar of er ook een lijk was?